Ondskan i Nordingrå

Författare: Kalle Holmqvist

Sidantal: 145

ISBN: 978-91-979072-3-1

Utgiven september 2012

I maj 1675 bryter vansinnet ut i den lilla ångermanländska socknen Nordingrå. Över 100 personer, mer än en tiondel av Nordingrås befolkning, anklagas för att åka till Blåkulla och festa med Djävulen. Bevisen mot de anklagade är överväldigande. Ungefär 200 personer, mest barn och ungdomar, uppträder som vittnen. De berättar om hur de tvingats åka med till Blåkulla och delta i Satans orgier. Ondskans makter verkar ha hela Nordingrå i sitt grepp.

I den historiska reportageboken Ondskan i Nordingrå återberättar Kalle Holmqvist vad som hände i Nordingrå under de galna veckorna i maj 1675. Med Nordingrå som konkret exempel försöker han förklara bakgrunden till de svenska trolldomsprocesserna 1668–76.

För vad var det egentligen som var ondskan i Nordingrå? Bakom de absurda historierna om Blåkulla skymtar en överklass som försöker kontrollera den egna befolkningen och hitta syndabockar för svälten och missväxten. Prästerna och de statliga ämbetsmännen hetsade fattigbönderna mot varandra och ville få så många som möjligt dömda och avrättade. Av det bevarade protokollet från Nordingrå framgår tydligt att den som vägrade ange sina föräldrar och grannar blev anklagad själv i stället.

Det som hände i Nordingrå 1675 ger ett nytt perspektiv på svensk historia och väcker frågeställningar som är aktuella än i dag.

Pressklipp

Radiointervju: Om häxprocessen i Nordingrå 1675 (Efter tre Västernorrland)

”Detta är en publikation som kommer att tilltala den allmänt historieintresserade, likväl så som mer aktiva och seriösare hembygds- och släktforskare.”
(Vi i Nordingrå, 2013)
Läs hela

”’Ondskan’ i Nordingrå kom varken från Djävulen eller från folklig vidskepelse. Den släpptes in när överklassen, i en tid av ekonomisk kris, vände granne mot granne, barn mot förälder. Det är inte en ondska som är oss främmande. Tvärtom är det lätt att se parallellerna till vår egen tid”
(Arbetaren 10/1 2013)
Läs hela

”Lydnaden mot staten och kyrkan hade blivit viktigare än lojaliteten med släkten och familjen, skriver Kalle Holmqvist och menar att häxjakten egentligen var resultatet av att statsmakten gått över i den period som brukar kallas luthersk högortodoxi.”
(Släkthistoriskt forum, nr 5/2012)

”Läsvärt – och viktigt.” (Piteåtidningen 8/12 2012)
Läs hela

”Kalle Holmqvist har tittat speciellt på ett fall i Sverige, processen i norrländska Nordingrå 1675, där över 100 människor stod åtalade för häxeri, en tiondel av ortens befolkning. Det var här processerna både urartade och upphörde, för i slutändan upplöstes trolldomskommissionen innan de åtalade i Nordingå hann dömas. Staten hade konsoliderat sin makt och terrorn mot den egna befolkningen var över för den här gången.” 
(Internationalen 25/11 2012)
Läs hela

”Detta blir ett viktigt historiskt dokument i ledet att förstå denna ondska som Holmqvist själv väljer att kalla det. Än en gång ser vi hur människor kan manipuleras och styras när skräcken har överhanden, när makten är i obalans. Holmqvist redogör sakligt och kunnigt för de historiska fakta som han hittat och läsningen blir helt klart minnesvärd.”
(Tidningen Kulturen, 14/11 2012)
Läs hela

”Holmqvist visar mycket övertygande att processerna var resultatet av en mycket medveten politik. Det handlade inte om masshysteri eller religiös ortodoxi, utan dels om ett behov av syndabockar under tider av missväxt och nöd, men framför allt av det gamla bondesamhällets upplösning, och den starka centraliserade statens framväxt, och därmed behovet av att skapa nya lojalitetsband.”
(Tidningen Ångermanland, 28/9 2012)
Läs hela

”Ondskan i Nordingrå är värd att läsas. Delvis för att den framförallt fokuserar på bönderna och inte på statsmakten, vilket givetvis ger upphov till en mer intressant läsning. Delvis för att den ger en väldigt levande bild av hur processerna var utformade. Men kanske framförallt eftersom den är ett väldigt välkommet bidrag till kunskapen och vetandet om vad som ändå måste betecknas som det största massmordet i Sverige under fredstid.”
(Offensiv 4/10 2012)
Läs hela