Ett Författarliv omslag

Ett författarliv

Författare: Sven Wernström

Sidantal: 161

ISBN: 9789197783286

Utgiven 2009

Det är år 2025. En man sitter i en lägenhet i Skärholmen i Stockholm och tänker tillbaka på sitt liv. På uppväxten i ett arbetarhem på Söder, åren som typograf under efterkrigstidens välfärdsbygge och tiden som arbetarförfattare under 1970-talets vänstervåg. Nu ska han fylla 100 år i ett EU-Sverige där de sista resterna av välfärd och demokrati slagits till spillror.

Ett författarliv är en berättelse om 100 år i Sverige, om hur vårt land förändrats genom klassernas kamp och om vad som kommer att hända med det nu.

Radioklipp

Kulturradion i P1 (18/1) intervjuar Sven Wernström
Lyssna

Pressklipp

”En tillbakablickande framtidsskildring från år 2025, en lärobok i livet som intellektuell arbetarförfattare. Men även en bok om förlorade möjligheter, om förbättringar, om försämringar, om personliga framgångar och tillkortakommanden.” (Folket i Bild 3/2010)

”Det personliga och det politiska varvas på ett spännande och fruktbart sätt. Mitt i allt elände finns det mycket mänsklig värme och humor. Och slutet innehåller trots allt en strimma hopp.” (Flamman 4/2 2010)

”Wernströms poäng är så klart att varna för vad som komma skall om vi inte i tid sätter ner foten och säger stopp. Och där bör vi så klart ta till oss hans varning och ägna den kommande 25-årsperioden åt att kämpa för ett annat samhälle för att Wernströms dystra framtidsvision aldrig ska bli verklighet.” (Proletären nr 3/2010)

”Ett författarliv är en som en ’best of-platta’ där man valt ut de subjektiva guldkornen, men påminner i sitt uttryck om en novellsamling. Pojken som nu ska fylla 100 år sitter i en ärvd pensionärslägenhet i Skärholmen och gör en resumé av sitt liv och av det som kanske är vår framtid. Lyckades han med att förändra något då, blev världen bättre för att han skrev sina böcker? Jag vill tro det.” (Åsa Hanell, Folkbladet 14/10 2010)

”Wernström har tagit på sig rollen att förvalta de fattigas, arbetarklassens värld och historia, när det gäller ungdomslitteraturen är han unik. Han började som typograf och har vigt sitt författarskap åt att ge en annan bild än skolans, och fylla i luckorna som exempelvis klasskamp och revolter i framförallt Sverige och Latinamerika, samt förstås serien om Trälarna. Ett författarliv är en bok i raden värd att återupptäcka.” (Josephine Askegård, Arbetaren/Zenit 14/1 2010)

”Han har gott bett i repliken och har aldrig skrätt orden om vad han tycker om klass- och tjyvsamhälle.” (BTJ)