Ådalen 31

Författare: Birger Norman

Sidantal: 192

ISBN: 9789197907200

Utgiven 2010

Den 14 maj 1931 demonstrerade tusentals arbetare i Ådalen i Ångermanland för att protestera mot att strejkbrytare tagits till trakten. Framme vid strejkbrytarförläggningen i Lunde öppnade militären eld mot demonstrationståget och fem personer dödades.

Birger Normans historiska reportagebok Ådalen 31 är en modern klassiker som gavs ut första gången 1968. Boken bidrog till att man åter började diskutera händelserna i Ådalen 1931. Nu håller de på att glömmas bort igen och det är därför dags att ge ut boken på nytt.

Denna utgåva innehåller också ett nyskrivet extramaterial. Grzegorz Flakierski har intervjuat tre ögonvittnen från Ådalen 1931: Göte Jönsson, 92 år, som var med i Lunde och såg hur militären började skjuta, samt Ernst Eriksson och Ingbritt Wallin, som var åtta respektive tre år när deras pappa Viktor Eriksson sköts ihjäl i Lunde, och som minns en del om efterspelet.

Se även förlagets specialsida Ådalen 1931

Pressklipp

”Styrkan i författaren Birger Normans reportagebok Ådalen 31, först utgiven 1968, är nog just oviljan att reda ut. Norman skriver i fragment, delar upp kronologin, varvar intervjuer med egna noteringar om väder, vind och samhällsklimat, och tecknar ett olycksaligt tumult.” (Tiden, nr 6/2010)

”Med hjälp av detaljrikedomen och de levande vittnesmålen kliver man lätt tillbaka 80 år i tiden. Man kan inte låta bli att gripas av de tragiska öden i dödens kölvatten, med föräldrar som blivit av med sin dotter, barn som blivit av med sin pappa. Man blir fortfarande förbannad över exempelvis von Sydow i arbetsgivareföreningen som sade nej till den borgerliga regeringen Ekmans vädjan om att dra tillbaka strejkbrytarna innan det är för sent.” (Proletären, nr 2/2011)

”Normans bok är klassisk och en lärobok både i klasshistoria och i hur man skriver ett reportage.” (Arbetaren/Zenit 15/12 2010)

”Ådalen 31 står som en hörnpelare i de historiska landmärken som bör vara viktiga för en medveten arbetarrörelse att ta till sig och bevara och hålla friska och aktuella. Utan historisk medvetenhet blir framtiden blind eller åtminstone famlande och i alla fall en mystisk gåta. Demonstrationen i Ådalen 1931 och de ödesdigra skotten hade sin upprinnelse i användandet av strejkbrytare. En företeelse som är en svart fläck i historien. Hur gör man idag när den organiserade arbetskraften konkurreras ut av den oorganiserade? I denna nyutgåva finns tillägg av mycket intressanta och med förlov sagt historiska dokument i form av nygjorda intervjuer gjorda av Grzegorz Flakierski med tre ögonvittnen från Ådalen.” (Tidningen Kulturen, 1/12 2010)