Vi ses igen omslag

Vi ses igen, kamrater

(Slutsåld)

Författare: Olof Palme

Sidantal: 238

ISBN: 9789197783224

Utgiven 2009

Texterna i boken

Olof Palme (1927-86) är en av Sveriges mest älskade – och hatade – politiker genom tiderna. Med en erkänt skicklig retorisk förmåga höjde han rösten för fred, frihet och social rättvisa. I Vi ses igen, kamrater finns några av hans bästa texter samlade.

Med förord av Kristin Linderoth.

Pressklipp, hyllningar och sågningar

”En inspirerande bok för alla som vill veta mer om vad Palme egentligen sa och vad han stod för. Och för de som, oavsett politisk åskådning, vill studera en mästare i konsten att tala. Det finns även rikligt med fotnoter där namn och händelser som nu kanske glömts förklaras.” (Pia Lindestrand, Tidningen Avsikter) Läs hela

”Det är ett generöst urval med genomgående mycket läsvärda texter. Huvudintrycket är dubbelt: å ena sidan framstår t.ex. 70- och 80-talstexterna som reliker från ett forntida Sverige, ett folkhem som på avstånd verkar allt mer mytiskt; å andra sidan kunde många av texterna appliceras direkt på 2009 års verklighet (men inga av dagens socialdemokratiska politiker talar med den analytiska skärpa och retoriska finess Palme här svingar sig med).” (Björn Gustavsson, Dalademokraten 26/10 2009)

”På sin tid var han en kontroversiell politiker, och samtidigt som han var älskad av många fanns det en utbredd skepsis som ibland slog över i ett direkt Palmehat. Minnen blir dock gärna otydliga, och den politik och världsåskådning Palmes verk byggde på riskerar därför att försvinna. Det är därför värdefullt att Murbruk Förlag samlat ett urval av Palmes tal och texter i boken Vi ses igen, kamrater så att en ny generation kan stifta bekantskap med den demokratiska socialism han stod för. Det första man slås av vid läsningen är hur förvånansvärt fräscht och samtida Palmes budskap är. Det har gått mer än tjugo år sedan han mördades, men grunderna i hans världsbild är lika relevanta idag som då.” (Joakim Holm, Tidningen Kulturen 4/8 2009) Läs hela

”Snarare än en politisk antologi känns Vi ses igen, kamrater som en religiös textsamling. En del av den socialdemokratiska ortodoxins liturgi. En katekes att ta fram när man med ett citat vill visa på sina band till den sanna tron på ‘Mäster Olofs tid'” (LO-tidningen 30/10 2009)