Resor i framtidslandet omslag

Resor i framtidslandet

Författare: Kata Dalström

Sidantal: 86

ISBN: 978-91-981925-0-6

Utgiven: oktober 2015

”Konflikterna består. Det är bara bråkstakarna som är nya. Men arbetarrörelsen hade knappast funnits utan sina radikaler och agitatorer.” (Ur Daniel Suhonens förord)

Katarina ”Kata” Dalström (1858–1923) var överklasskvinnan som blev socialist och vigde sitt liv åt att åka runt landet och uppmana människor att organisera sig och kämpa tillsammans. Hon var socialdemokrat, vänstersocialist, kommunist, självlärd intellektuell, buddhist och kvinnokämpe.

Avskydd av makthavarna – men älskad bland vanligt folk. Kata Dalström var under många år en av den svenska arbetarrörelsens mest kända och mest populära företrädare.

I början av 1900-talet skickar Socialdemokraternas partiledning ut henne för att hålla föredrag runt om i landet. Hennes reserapporter, som publicerades i arbetarpressen, beskriver hur rörelsen växer fram från norr till söder. Arbetarna bygger sina egna samlingslokaler, sina kooperativa butiker och fackliga organisationer. Det är ett nytt Sverige, ett hoppfullt framtidsland, som hon ser.

Kata Dalströms reserapporter ger också glimtar av arbetarklassens vardagsliv under tidigt 1900-tal. Hon skriver bland annat om de norrländska rallarna och deras visor, och om det hårda livet för de kvinnliga textilarbetarna i Norrköping.

Förord av Daniel Suhonen.

Illustrationer av Johan Nora.

Pressklipp

”Det har skrivits åtskilligt om den radikala rikemansdottern och sjubarnsmamman. Desto intressantare att möta hennes egna ord i de reseberättelser som nu sammanställts i bokform. Hon är en styv skribent med skarp blick för samhällets orättvisor och ryggar inte för självironiska episoder som när några rallare lyckas dra upp henne i en godsfinka, strax innan tåget ska rulla vidare norrut.”
(VLT) Läs hela

”Det är härligt att läsa Kata Dalströms beskrivningar av vad hon får uppleva, hennes beska kommentarer och klarsynta åsikter och om de strapatser resor långt ut i landet också innebär.”
(Tidningen Klass)

”I en serie reportage skildrar hon läget i landet, från Polcirkeln till Hallandsbygden, och det är i beskrivningarna av hur sömmerskor, gruvarbetare och sågverksarbetare levde som det känns. Smutsen, slitet, alkoholen, men också gemenskapen och kampen för rättvisan är berörande.”
(Arbetaren) Läs hela

”Den här boken är faktiskt inget annat än ett fantastiskt tidsdokument.”
(Kommunalarbetaren) Läs hela

”Kata Dalström är på många sätt en utmärkt förebild för vår tid. Hon var en av arbetarrörelsens mytomspunna agitatorer som reste runt i landet och eldade upp massorna i början av 1900-talet. Hon var feminist och hennes hjärta klappade för dem längst ner på arbetsmarknaden.”
(Arbetet) Läs hela

”Det är en mycket intressant och givande läsning av ett Sverige och av en arbetarrörelse under uppbyggnad. Men glöm inte att också läsa Rut Berggrens böcker om Kata Dalström! Där finns också upprorsfanan och glöden.”
(Dala-Demokraten) Läs hela

”Ur ett idé- och arbetarrörelsehistoriskt perspektiv är det intressant läsning.”
(Flamman)

”Dalströms anteckningar innehåller målande beskrivningar av både naturen hon reser genom och den dåtida arbetarbefolkningens levnadsvillkor.”
(Proletären)

”Att återutge Kata Dalström är självklart en kulturgärning. Frågan är bara varför urvalet är så tunt.”
(Fria tidningen)

”Hon gick ofta sina egna ­vägar, aldrig rädd för att kritisera men inte heller rädd för att söka sanning.”
(Östra Småland) Läs hela

”Det är fantastiska skildringar av arbetarnas liv, så som rallarna i Norrbotten, sågarbetarna i Gävle och textilarbetarna i Norrköping. Också hur arbetarrörelsen växer fram. Alla dessa nybyggda Folkets Hus som finns i varenda liten ort.”
(Offensiv) Läs hela