Pariskommunen omslag

Pariskommunen

Författare: Karl Marx

Sidantal: 95

ISBN: 9789197907255

Utgiven: mars 2014

Våren 1871 gjorde arbetarna i Paris uppror och utropade en egen kommun. De började bygga upp ett friare och mer demokratiskt system där politikerna inte fick tjäna mer än en vanlig arbetare och kunde avsättas av väljarna när som helst.

Ju längre arbetet med Pariskommunen gick desto mer medvetna blev parisarna. De kunde inte ta över den apparat som regeringen lämnat efter sig, utan fick skapa en egen stat. Regeringens lagar, domstolar, militär, kyrka och polis var inte till för dem. Även om Pariskommunen slogs ner efter några månader blev den ett exempel för arbetarrörelsen över hela världen.

I boken Pariskommunen, som skrevs som ett officiellt uttalande från Internationalen, tar Karl Marx till sig av Parisarbetarnas erfarenheter och utvecklar sin syn på staten. Det är en av hans mest kända texter och också en av hans mer lättillgängliga.

Förord av Friedrich Engels (från 1891) samt ett nyskrivet förord av Anders Roth.

Med illustrationer av Johan Nora.

Pressklipp

”Murbruk ger också ut Karl Marx bok om pariskommunen. Den heter just Pariskommunen och handlar om ett av historiens mest intressanta politiska experiment, den republik som utropades i Paris efter revolutionen 1871.”
(Arbetaren)
Läs hela