Mannen på tåget omslag

Mannen på tåget

Författare: Sven Wernström

Sidantal: 176

ISBN: 9789197783217

Utgiven 2009

En dag har den svenska arbetarklassen fått nog. Anställda tar över sina arbetsplatser, hus som står tomma ockuperas och eleverna tar makten på skolorna. På tunnelbanor och bussar börjar folk åka gratis.

Sven Wernströms roman från 1971 skildrar hur en svensk revolution hade kunnat se ut. Man kan läsa den både som en historisk dokumentation av 1970-talets vänstervåg och som en grundkurs i socialistisk samhällssyn.

Varför ser Sverige ut som det gör och hur skulle vi kunna ha det istället?

Pressklipp

”Det är propagandistiskt, men samtidigt naivt och utopiskt på ett uppfriskande sätt. Det är en roman som vill vara en handbok för socialister, en karta för samtiden inför framtiden. För framförallt är det ett tidsdokument. Boken skulle vara omöjlig om det inte var för att den är skriven i en tid då den socialistiska revolutionen var om inte direkt förestående så åtminstone tänkbar.” (LO-tidningen 19/3 2010)

”Den ger inspiration och ger läsaren ett perspektiv som minst sagt är sällsynt. Boken ger också läsaren information om grundläggande revolutionär teori på ett lättsmält sätt. Läs den själv och låna sen ut den till småsyskonet!” (Direkt Aktion nr 59)

”Mannen på tåget, som skildrar ett tänkt revolutionärt scenario på svensk arena, blir mest en berättelse om 1970-talets syn på politik och tidsanda. Den är kul att läsa, men också lite sorgligt tafatt i sin retorik, som är alltför lätt att plocka ned. Men som förstabok i orättvisans logik och i förståelsen av samhället som system funkar den bra. Att Murbruk förlag ger ut Sven Wernström är kul, med ett bra urval är det en skatt också för en ny generation.” (Arbetaren 13/5 2009) Läs hela