Bränn Biblioteken omslag

Bränn biblioteken

Författare: Kalle Holmqvist

Sidantal: 255

ISBN: 9789197907279

Utgiven: mars 2014

Vad är det egentligen för skillnad på att ladda ner en film från nätet och att låna en bok på biblioteket? I romanen Bränn biblioteken startar Jesper och hans kompisar en ironisk kampanj som går ut på att bibliotekslån är ett hot mot upphovsrätten och borde begränsas. Tanken är att få folk att inse hur dumt det är att förbjuda fildelning.

Men vad händer när den ironiska kampanjen tas på allvar? Finns det någon som vågar försvara kulturen om EU och upphovsmannaorganisationerna börjar kräva att biblioteken ska respektera upphovsrätten?

Bränn biblioteken är en argsint satirisk roman som ger en svidande kritik av upphovsrättslagstiftningen och jakten på fildelare. Det är också en arbetarroman som skildrar den yngre arbetarklassens villkor i ett privatiserat Stockholm där befolkningen börjar vänja sig vid att det inte finns lägenheter och att SL-kortet kostar nästan 800 spänn. En stad befolkad av människor som är trasiga på insidan men försöker hålla uppe fasaden utåt.

Sist men inte minst är det en bok som handlar om hur svårt det är att leva upp till sina egna ideal och hur illa det kan gå om man tar efter fiendens metoder.

Pressklipp

”Det är mycket att fundera kring, och Kalle Holmqvists romandebut är mycket begåvad och med spännande infallsvinklar.”
(Aftonbladet)
Läs hela

”Jag tycker Bränn biblioteken är väldigt välskriven och fenomenalt rolig. Det är en av de roligaste böcker jag läst. Det betyder inte att den är en ren komedi. Å andra sidan, komedi utan satir eller tragik är sällan lika rolig. Bokens slut är ganska abrupt och rätt sorgligt. Varje bibliotek borde köpa in tio exemplar, och ställa fram dem väl synliga. (…) Jag hoppas verkligen denna bok översätts till andra språk.”
(The weblog of Inscius)
Läs hela

”Hela berättelsen ligger nära verkligheten, den är bara aningen uppskruvad. Igenkänningen gör att det är svårt att inte rycka på läpparna medan uppskrivningen skapar obehag. Holmqvist tillämpar grundreceptet för politisk satir och gör det väl.”
(Kojojsch)
Läs hela

”Bränn biblioteken är vass massmediekritik i form av berättande prosa. Men det är inte enbart mot massmedierna som satirens udd riktas. Skildringen av den splittrade krogarbetarrörelsen på Söderpuben i Stockholm – gängets högkvarter – är också mycket underhållande och träffande, en låtsasarbetarrörelse som tycks ägna större delen av sin tid åt interna symboliska strider istället för att exempelvis organisera facklig kamp mot det borgerliga samhället.”
(Arbetet)
Läs hela

”Bränn biblioteken är en satirisk berättelse om den marknadsanpassade samtiden vi alla lever i, och Jesper är lika delar politisk hjälte som uppskruvad parodi. Berättelsen, som med mörk humor rullar på, blir kuslig just eftersom dess satiriska inslag ligger tätt inpå verkligheten.”
(Helsingborgs Dagblad)
Läs hela

”Boken är mycket tänkvärd och kommer bara bli mer intressant när vi får lite perspektiv till vad vi pysslade med i förmiddags under eftermiddagen av i morgon. Läs boken men bränn inte biblioteken!”
(Dagens bok)
Läs hela

”Boken är intressant och borde få en stor spridning. Av flera skäl. Tidsskildringen, unga vuxna-perspektivet som borde få komma fram. Flyt i språket.”
(Folket i Bild/Kulturfront)

”Med ett svart och humoristiskt finger pekar Holmqvist på mediers genomslagskraft och betydelse för samhällsutvecklingen, när han låter huvudpersonen iscensätta en ironisk kampanj där fildelning likställs med bibliotekslån. Vass skildring av ett kyligt Stockholm sett genom en udda och komplex personlighets ögon.”
(Partille tidning)

”Holmqvist har skrivit en sylvass satir, klyschorna står visserligen som spön i backen, men det är riktigt, riktigt roligt. Och som sig bör riskerar skrattet hela tiden att fastna i halsen.”
(Flamman)
Läs hela

”Bränn biblioteken är en fascinerande realistisk beskrivning av hur kommunikationskanaler kan utnyttjas. Man trycker på rätt knappar – ett mejl till en korkad politiker, ett rykte i sociala medier – och fiktion förvandlas till fakta. Sen ger boken också en skildring av arbetslivet från botten. (…) Bränn biblioteken är en provokation som Sverige förtjänat.”
(Arbetarbladet)
Läs hela

”I den nyligen utgivna satiriska romanen ”Bränn biblioteken” startar en grupp aktivister en ironisk kampanj om att bibliotekslån är ett hot mot upphovsrätten. Men tilltaget slår fel och kampanjen tas på allvar.”
(Dagens Nyheter 11/3 2014. Intervju, finns ej på nätet)

”Kalle Holmqvists roman är en hyllning till biblioteken som en kulturell resurs, en fristad och ett ymnighetshorn när det gäller bildning, en institution att slå vakt om mot alla angrepp. Han passar även på att ge en rejäl känga åt en korrumperad bokbransch som enbart tänker på profit. Bränn biblioteken är ett stycke bitande och rolig satir av hög angelägenhetsgrad.”
(Dala-Demokraten)
Läs hela

”Boken är en lättläst satir och drift med många av dagens samhällsföreteelser. Ett tydligt politiskt vänsterinlägg men även en underhållande och realistisk parodi över all politisk korrekthet.”
(Biblioteksbladet)
Läs hela

”Murbruk förlag har precis givit ut två mycket intressanta böcker. Dels romanen Bränn biblioteken av Kalle Holmqvist, som handlar om ett gäng kompisar som vill visa hur dumt det är att förbjuda fildelning. De startar en ironisk kampanj om att bibliotekslån är ett hot mot upphovsrätten och borde begränsas.”
(Arbetaren)
Läs hela

”Det är en mycket skruvad, men väldigt underhållande roman. Roande och tänkvärd läsning för alla litteraturintresserade.”
(Bokboxen)
Läs hela

”Jag tycker att den är rolig och smart, dock är ironin ibland skruvad så många varv så att jag inte förstår. Huvudpersonen är osympatisk och psykiskt störd, men jag kan oftast på något sätt ändå förstå att han reagerar som han gör.”
(Ylvas läshörna)
Läs hela

”Läs- och tänkvärt!”
(Torslanda bibliotek)
Läs hela

”En satirisk arbetarroman som skildrar ett sönderfallande Sverige genomsyrat av en iskall nyliberalism, ett samhälle där mammon styr och där huvudpersonen Jesper försöker hitta någon sorts mening med livet”
(De Nio/Kristianstads bibliotek)
Läs hela

”Bränn biblioteken är en underhållande modern arbetarroman och politisk satir med något så ovanligt som två slut! Efter det första lyckliga uppmanas man riva ut sidorna som är kvar och slänga dem i pappersinsamlingen. Om man gillar olyckliga slut och ångestskildringar kan man fortsätta läsa ett par kapitel till. Jag kunde givetvis inte sluta läsa, och blev helt mörkrädd.”
(Klok som en bok)
Läs hela

”Författaren jämför Sverige 2014 med George Orwells berömda framtidsroman 1984. Holmqvists satir kanske ligger närmare verkligheten än man kan tro?”
(Arbetarrörelsens arkiv och biblioteks boktips)
Läs hela

”Boken är tänkt som en satir, men kommer obehagligt nära, och skrattet sätter sig i halsen.”
(Library ninjas)
Läs hela

”I enlighet med satirens genre är figurerna bärare av olika karaktärer och därmed platta som seriefigurer. Men det är också styrkan: Holmqvist lyckas finna ett slags träffsäker ton med parodiska, utmejslade karikatyrer, rappa dialoger och fyndiga pastischer på livsstilsbekännelser. Boken är kvick, rolig och faktiskt inte helt otrolig.”
(Jörgen Hammenskog, BTJ, häfte 14110309)

”Äntligen en upphovsrättskritisk skönlitterär bok. Boken berättar pedagogiskt hur galet dagens system är och varför frågan om rätten att dela med sig av kultur och kunskap är politisk. Kalle Holmqvists Bränn Biblioteken visar att vi behöver en radikal reform av upphovsgröten.”
(Gustav Nipe, Ung Pirat)
Läs hela

”Jag läser kommentarer på webben på ett annat sätt nu efter jag börjat med den boken.”
(Linda Fleetwood, landstingsråd (V), Barometern 4/9 2014)

”Som bibliotekarie kan bokens titel kännas som en skräckroman men så är icke fallet. Här får vi istället en ganska humoristisk men ändå eftertänksam berättelse”
(Katedralskolans biblioteks julkalender)
Läs hela